söndag 17 juni 2012

Laddhybrid batteri pack


Laddhybrid projekt är i gång och massa delar är klart konstruerade.

A123 celler är kopplade i batteri pack och så här ser det ut 5kWh:



För att top-balansera celler en balansering pack är ihop byggd:



Jag har tillbringat några kvällar i garage mellan EM matcher för att bygga dem två moduler och återstår att montera i bilen och testa ordentligt… Det skulle vara spännande att trycka  på start knappen och glida i stadstrafiken med enbart eldrift längre än 1-2km som vanligt Prius eldrift bjuder på… J



onsdag 13 juni 2012

Populär elektriskt fordon


Jag undrar ofta vad skulle vara framtidens fordon. Ska vi åka elektrisk, hydrogen, hybrid eller kanske diesel som förbrukar 0,1l/mil… ingen vet.
Det finns intressant teori att följande kan vara aktuellt mer och mer:



Jag har alltid gillat cyklar och mopeder och motorcyklar. Att elektrificera dem är ännu roligare tycker jag. 

lördag 9 juni 2012

Laddhybrid batteri material


Vanligt hybrid ska byggas om till laddhybrid med extra batteri pack + laddare.

A123 20Ah pouch cell, sägs vara världens bästa cell idag… är det faktisk så vet jag inte, men snart kommer jag att göra en hel del tester med just sånt monster batteri. Att koppla ihop 240V batteri pack är inte bara och bara… 70+ bleck måste tillverkas och så här gör jag:



Och så gick det åt en hel dag…



fredag 8 juni 2012

Solceller och laddhybrid




Solen lyser, solcellerna fungerar… snitt levererar dem 10kWh/dag, högst var det 16,9kWh när solen var framme utan moln… smuts från polen och temperatur är ganska dålig vän till solceller. Dem dagar temperatur var under 17-18*C verknings grad var lite bättre. Men återstår att analisera mer i framtiden hur och vad man kan göra för att få mest energi.

Nästa projekt är i fas2… Prius ska uppgraderas med mer batterier för att vara så kallad laddhybrid eller PHEV (plug-in electric vehicle). Batterierna har kommit, laddarna också. Balansering kretsar finns och kvar är att bygga och installera batteri pack med tillhörande utrustning. Enligt prognos blir ganska dåligt väder imorgon så jag har bokat GARAGE för mig själv. Ska försöka knappa bilder och posta senare. Hoppas att allt går som jag har planerat, lite tur behövs!

Vi hörs senare, trevligt helg på er och GRATTIS till skolavslutningen!!!





tisdag 5 juni 2012

Nyregistrerade supermiljöbilar Maj 2012


Supermiljöbilar är såna som har utsläpp mindre än 50g/km CO2 och det är faktisk inte så mycket bilar som kvalificerar sig att vara en supermiljöbil.

Nyregistrerade supermiljöbilar per modell enl. BILSWEDEN:


Maj 2012
Maj 2011
Jan-maj 2012
Jan-maj 2011

Nissan Leaf
4
-
45
-
Volvo C30 Electric
9
-
40
-
Opel Ampera
14
-
30
-
Citroen C-Zero
4
11
17
12

Peugeot iOn
-
10
8
25
Mitsubishi iMiev

2
4
5
67

Smart for Two Electric
-
-
2
-
Chevrolet Volt
1
-
1
-
Summa
34
25
148
104

För några år sedan diesel bilar har varit sataniserade och då hade ”det rätta valet” varit etanol. Almenheten nappade på etanol sagan och dem bilarna såldes som smör. Sedan några år tillbaka diesel är avgudad och blev ”det rätta”… Jag bara undrar hur kan almenheten vara så blind och lätt påverkad utav trender, lobister och ”tyckare”? Varför köpa fossil bränsle när man kan tanka hemma från väguttag? Vad händer med nya trenden, ingen reklam för renare alternativ, ingen initiativ att prova nytt… Kom igen Sverige!







söndag 3 juni 2012

Solceller i drift


Solceller i drift redan en vecka…


Mycket svett, en hel del sittande framför dator och jakt efter olika komponenter. Otrolig otur med väder. Krävande arbete på taket som hade förklarat varför installation kostar så mycket. Och lättnad när huvud brytaren var påslagen och cellerna började leverera…







Kvar att göra är besikta och byta elmätare. En lokal behörig firma har redan påbörjat processen.
Tack till alla som hjälpte med tips och tricks!